Sosyal Medya

EÄŸitim

Bugün Öğretmenler Günü ama; 10 öğretmenden 7’si bırakmak istiyor!

Eğitim-İş'in yaptığı ankete göre Türkiye'de öğretmenler ya atanamıyor, atansa da geçinemiyor



24 Kasım ÖÄŸretmenler Günü’nde, Türkiye’deki öÄŸretmenlerin durumu gözler önüne serildi. EÄŸitim-Ä°ÅŸ’in yaptığı ankette araÅŸtırmaya katılan öÄŸretmenlerin yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleÄŸine motive olamadığını, yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaÅŸadığını, yüzde 69’u ise daha çok para kazanacağı bir iÅŸ imkanı olursa öÄŸretmenliÄŸi bırakacağını belirtiyor.

Ankete göre öÄŸretmenlerin yüzde 93’ü mesleÄŸinden elde ettiÄŸi gelirleri, yüzde 91’i de eÄŸitim öÄŸretime hazırlık ödeneÄŸini yetersiz buluyor. ÖÄŸretmenlerin yüzde 87’si ek ders ücretlerinin kesilmemesi için hasta raporlarını iÅŸleme koydurmak istemediklerini belirtirken yüzde 73’ü geliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki öÄŸretmenlerle benzer çalışma koÅŸullarına sahip olmadıklarını vurguluyor. Yine öÄŸretmenlerin yüzde 68’i kazandığı para ile çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını kaydediyor. ÖÄŸretmenlerin yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaÅŸadığını, yüzde 69’u daha çok para kazanacağı bir iÅŸ imkanı olursa öÄŸretmenliÄŸi bırakacağını söylüyor. ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi ile ilgili soruların da yönetildiÄŸi araÅŸtırmaya göre katılımcıların yüzde 89’u gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle öÄŸretmenlik mesleÄŸinin saygınlığının azaldığını düÅŸünüyor, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düÅŸtüÄŸünü ifade ediyor.

Ä°zlanda'yı geçtiler!

Gamze Kolcu’nun Hürriyet’teki haberine göre, eÄŸitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olup hayallerinin mesleÄŸini yapamayan öÄŸretmenlerin sayısı 330 bini buldu. Atanamayan öÄŸretmenler sayıca 320 bin nüfuslu Ä°zlanda’yı geride bıraktı.

Sayıları her geçen yıl artan atanamayan öÄŸretmen sayısının 320 bin nüfuslu Ä°zlanda'yı geçerek, 330 bine ulaÅŸtı. Her fırsatta eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan sayısının 330 bini bulduÄŸu ifade edilen atanamayan öÄŸretmenler Türkiye'de 'ücretli polis','ücretli hâkim, savcı','ücretli doktor' uygulaması olmadığı halde eÄŸitimde devam eden bu uygulamanın kangrene dönüÅŸtüÄŸünü hatırlattı. EÄŸitim ve fen edebiyat fakültelerinin her yıl mezun vermeye devam ettiÄŸi bu yığılmanın önüne geçilebilmesi için üniversitelere öÄŸrenci alımının azaltılması, ücretli öÄŸretmenliÄŸe son verilmesi, emekliliÄŸi gelmiÅŸ eÄŸitimcilerin ayrılması istendi.

150 bin atama ihtiyaç

Yıllardan bu yana hayalini kurdukları göreve baÅŸlayacakları günü beklediklerini ifade eden atanamayan öÄŸretmenler, 24 Kasım ÖÄŸretmenler Günü'nde içlerinin buruk olduÄŸunu söyledi. Atanamayan öÄŸretmenler mesleklerini yapamamaktan, yakınırken, KPSS'de 80 puan alan arkadaÅŸlarının bile görevlendirilmediÄŸini, diÄŸer branÅŸlarda 60 puan alanların bile iÅŸe alındığını anlattı. Türk EÄŸitim Sen verilerine göre, Türkiye'de özellikle branÅŸ öÄŸretmenleri konusunda ciddi sıkıntı bulunuyor.

En fazla 1000 lira ücret

2000’li yılların başında 60-70 bin olan ataması yapılmayan öÄŸretmen sayısının 2013 yılı itibarıyla 350 bini bulduÄŸu, son dönemlerde sınıf öÄŸretmenlerinin, branÅŸ öÄŸretmeni olarak görev yaptığı bu nedenle asıl görev yapması gereken branÅŸ öÄŸretmenlerinin atanamadığı ifade edildi. EÄŸitim Sen Genel BaÅŸkanı Kamuran Karaca, atanamayan öÄŸretmen sayısının 330 bin dolayında olduÄŸunu ifade ederken, "Bu sayı Ä°zlanda'nın nüfusundan daha fazla. Bizim iki ana talebimiz var. Birincisi, ilk etapta öÄŸretmen atamalarının 150 bin sayısı üzerinden yapılması. Atama bekleyen 330 bin civarında arkadaşımızın kurtarılması. Ä°kincisi eÄŸitimin niteliÄŸinin yükseltilmesi için de bu sayıya ihtiyaç var. 500-600 lira, en fazla 1000 lira ücret alan bir öÄŸretmen doÄŸru düzgün bir eÄŸitim veremez" dedi.

Borçlu, mutsuz, saÄŸlıksız

Türk EÄŸitim Sen Adana 1 No’lu Åžube BaÅŸkanı Selahattin Dolgun, eÄŸitimcilerin yaÅŸadığı ekonomik zorlukların bir an önce giderilmesi gerektiÄŸini söyledi. Türkiye’de öÄŸretmenlerin yüzde 57.6’sının borçları nedeniyle saÄŸlık sorunları yaÅŸadığını belirten Dolgun, yüzde 67’sinin mesleÄŸini deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸini belirtti. Dolgun, bu yıl da ÖÄŸretmenler Günü’nde tablonun deÄŸiÅŸmediÄŸini kaydetti. Borçları nedeniyle öÄŸretmenlerin depresyonda olduÄŸunu kaydeden Dolgun “Büyük kısmı imkanı olsa mesleÄŸini deÄŸiÅŸtirmek istiyor, yine büyük kısmı göreve baÅŸladığı günden bugüne mesleÄŸine olan sevgisinin azaldığını söylüyor. Aylık geliri bin 500 ile 2 bin lira arasında deÄŸiÅŸen öÄŸretmenler, mutfak masraflarından tasarruf etmeye çalışıyor, borçları nedeniyle saÄŸlık sorunları yaşıyor” dedi. Dolgun öÄŸretmenlerin yüzde 57.6’sının borçları nedeniyle saÄŸlık sorunları yaÅŸadığına dikkat çekerek “SaÄŸlık problemi yaÅŸayanların yüzde 37.6’sı depresyon, 27.2’si uyku bozukluÄŸu, yüzde 12.5’i mide aÄŸrısı, yüzde 8.4’ü baÅŸ aÄŸrısı, yüzde 3.3’ü tansiyon, yüzde 2.2’si ÅŸeker, yüzde 2’si kalp rahatsızlığından ÅŸikayetçi.” diye konuÅŸtu.

Ä°ndirimi bekliyor

Dolgun, “Yüzde 81,3’ü indirimli gıda ürünleri alarak, market yerine pazardan alışveriÅŸ yaparak, ihtiyaçlarını kısıtlayarak mutfak masraflarından tasarruf ediyor. Yüzde 77.2’sinin kredi kartı borcu var” dedi.

En düÅŸük öÄŸretmen maaşı: 2 bin 136 lira

25 yıllık öÄŸretmen maaşı: 2 bin 482 lira

Ocak 2015’te en düÅŸük öÄŸretmen maaşına gelecek zam: 64 lira

Kendine ait bir evi olmayan öÄŸretmenlerin oranı: Yüzde 45

Arabası olmayan öÄŸretmenlerin oranı: Yüzde 43

Kirada oturan öÄŸretmenlerin oranı: Yüzde 53

Ek iÅŸ yapmak zorunda olanların oranı: Yüzde 29

Esnafa borçlu öÄŸretmenlerin oranı: Yüzde 41

Bankaya borcu olanların oranı: Yüzde 79

Kredi kartı borcu olan öÄŸretmenlerin oranı: Yüzde 81

Annesi, babasından maddi destek alanların oranı: Yüzde 40

Borçları nedeniyle saÄŸlık sorunu yaÅŸayanların oranı: Yüzde 57

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.